Wat is Parodontitis?

tanden poetsen

Wat is parodontitis?

Parodontitis is een ernstige vorm van tandvleesontsteking (gingivitis). Deze ontsteking kan zich uitbreiden naar de onderliggende tandsteunweefsels, inclusief het kaakbot. Het wordt veroorzaakt door bacteriën in tandplak, een kleverige film van bacteriën, die constant op de tanden aanwezig is. Als je tandplak niet regelmatig en grondig verwijdert door tandenpoetsen en flossen, kan het ontstekingen veroorzaken in het tandvlees.

Parodontitis oorzaak

De oorzaken zijn gevarieerd, maar ze omvatten over het algemeen:

  1. Slechte mondhygiëne: Onvoldoende tandenpoetsen en flossen kunnen leiden tot de opbouw van tandplak. Dit kan weer een ontsteking veroorzaken.
  2. Roken: Roken is een belangrijke risicofactor voor parodontitis. Het kan namelijk het herstel van het tandvlees belemmeren en het immuunsysteem verzwakken.
  3. Genetische factoren: Sommige mensen hebben mogelijk een genetische aanleg voor parodontitis.
  4. Slechte voeding: Een ongezond voedingspatroon kan de gezondheid van het tandvlees beïnvloeden.
  5. Stress: Langdurige stress kan het immuunsysteem beïnvloeden en de vatbaarheid voor tandvleesaandoeningen vergroten.

Voeding

Voeding speelt een rol bij de ontwikkeling en progressie van parodontitis. Hoewel het belangrijk is op te merken dat de oorzaak meestal het resultaat is van een combinatie van factoren, waaronder bacteriële plaque, genetica, roken en algemene gezondheid.

Enkele voedingsfactoren die problemen kunnen veroorzaken, zijn:

  1. Suiker en koolhydraten: Bacteriën in de mond zetten suikers en koolhydraten om in zuren, wat kan leiden tot tandplak en tandvleesontsteking. Voedingsmiddelen en dranken met veel suiker en koolhydraten kunnen de groei van schadelijke bacteriën bevorderen.
  2. Zure voedingsmiddelen en dranken: Zure voedingsmiddelen en dranken kunnen het tandglazuur verzwakken en de mondgezondheid negatief beïnvloeden. Dit kan de vatbaarheid voor parodontitis vergroten.
  3. Tekort aan voedingsstoffen: Een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine C, vitamine D en calcium, kan de gezondheid van het tandvlees en het kaakbot beïnvloeden. Vitamine C is bijvoorbeeld essentieel voor de gezondheid van het tandvlees en helpt bij wondgenezing.
  4. Onvoldoende waterinname: Water is belangrijk voor een gezonde mondhygiëne. Het spoelt voedseldeeltjes weg, helpt de mond schoon te houden en stimuleert de speekselproductie, wat beschermend kan zijn tegen tandvleesproblemen.
  5. Tekort aan antioxidanten: Antioxidanten, zoals vitamine E en selenium, kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen. Een dieet met voldoende antioxidantrijke voedingsmiddelen kan gunstig zijn voor de mondgezondheid.

Het is belangrijk op te merken dat goede mondhygiëne, regelmatige tandheelkundige controles en een algemeen gezond dieet met een gebalanceerde voedingswaarde van cruciaal belang zijn voor het voorkomen van parodontitis. Raadpleeg altijd een tandheelkundig professional voor specifiek advies over mondgezondheid en voeding.

Lichamelijke klachten

Ja, parodontitis kan lichamelijke klachten veroorzaken. Naast tandvleesproblemen kunnen de bacteriën die betrokken zijn bij parodontitis in de bloedbaan terechtkomen en elders in het lichaam ontstekingen veroorzaken. Daarnaast is er ook enig, bewijs dat parodontitis geassocieerd kan worden met andere gezondheidsproblemen, zoals bijvoorbeeld diabetes, hartziekten en reumatoïde artritis. Daarom is het belangrijk om parodontitis serieus te nemen. Door het tijdig te behandelen, voorkom je verdere complicaties. Regelmatige tandheelkundige controles en een goede mondhygiëne zijn essentieel om parodontitis te voorkomen en te beheersen. Bij Mondzorgpraktijk Briljant weten we natuurlijk wat wat Parodontitis is en hoe we dat kunnen behandelen.

Mondzorg Briljant

Hoogvlietsekerkweg 130A
Hoogvliet, Zuid Holland 3194AM
Nederland
Telefoon: 010 - 416 11 83
Tweede telefoonnummer: 0612059370
E-mail: info@mondzorgbriljant.nl
URL: http://mondzorgpraktijkbriljant.nl/
Maandag8:00 AM - 9:00 PM
Dinsdag8:00 AM - 5:00 PM
Woensdag8:00 AM - 5:00 PM
Donderdag8:00 AM - 5:00 PM
Vrijdag8:00 AM - 4:00 PM
ZaterdagGesloten
ZondagGesloten

Leave A Comment

Cart

Geen producten in de winkelwagen.