tandenfee icoon

Wisselfase

 

Al bij het doorkomen van het eerste tandje is poetsen belangrijk. Doe een klein beetje peutertandpasta, de hoeveelheid van een erwt, op de tandenbostel. Start met 1x per dag poetsen en vanaf de 2e verjaardag kan er 2x per dag gepoetst worden in de ochtend en voor het slapen gaan.

Vanaf ongeveer 6 jaar zal uw kind gaan wisselen en zullen de blijvende tanden en kiezen doorkomen. Wist u dat er achteraan in de mond al grote nieuwe kiezen komen? Deze kiezen zijn erg belangrijk voor het kauwvermogen en moeten nog een heel leven mee. Bij de mondhygiënist wordt er dan ook extra gelet op deze nieuwe kiezen. Door het gebit regelmatig te reinigen en waar nodig te behandelen met extra fluoride of te sealen (beschermlaag) voorkomen we gaatjes in het gebit.

Let op; zodra uw kind begint met wisselen is het extra belangrijk dat er ook gestopt wordt met een speentje of duimen. Wanneer uw kind blijft duimen of de speen blijft gebruiken is de kans groter dat er in de toekomst een uitgebreide beugel behandeling bij de orthodontist nodig is. Dat willen we natuurlijk voorkomen!

zwangere vrouw icoon

Zwangerschap

 

 

Gefeliciteerd!

Je bent zwanger! Helaas ervaren een hoop zwangere vrouwen ongemak in de mond. Het tandvlees kan gevoelig, pijnlijk en zelfs ontstoken zijn.

Door de veranderde activiteit van uw hormonen reageert het tandvlees heftiger op de aanwezigheid van tandplaque. Extra aandacht voor de mondhygiëne tijdens uw zwangerschap is dan ook zeer belangrijk. Als u alle tandplaque zorgvuldig verwijdert, levert uw zwangerschap geen extra risico’s op voor het krijgen van tandvleesontstekingen of voor uw baby.

 Vroeggeboorte bij tandvleesontsteking

Een zwangere vrouw met een ernstige tandvleesontsteking, waarbij ook het kaakbot is aangetast (parodontitis) heeft tot zeven keer meer kans op een vroeggeboorte of een baby met een laag geboortegewicht, in vergelijking met zwangere vrouwen die gezond tandvlees hebben. Dit blijkt uit recent verschenen wetenschappelijk onderzoek. Een ernstige tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap geeft een hoger risico op vroeggeboorte dan het gebruik van teveel alcohol (de tot nu toe belangrijkste oorzaak).

 Wanneer u zwanger bent is het verstandig om een afspraak te maken bij een mondhygiënist.

U heeft géén verwijzing nodig van de tandarts om een afspraak te maken. Geef bij het maken van een afspraak direct aan dat u zwanger bent.

De mondhygiënist kan samen met u de situatie in de mond beoordelen en de risico’s uitgebreid met u doornemen. Wanneer nodig kan er vervolgens een tandvleesbehandeling worden uitgevoerd.

tanden icoon

Beugel

 

Voor de beugel patiënten hebben wij een speciaal ontwikkeld poetsplan, want vooral een slotjes beugel is erg lastig schoon te houden. Wij ondersteunen de kinderen met poetstraining, instructies en maken de tanden en beugel goed schoon. Waar nodig zullen we extra fluoride aanbrengen zodat we verkleuringen en gaatjes tijdens het beugelen kunnen voorkomen.

tand icoon

Een gezond gebit

Naast een rij mooie tanden en kiezen is het belangrijk dat het tandvlees gezond is. Je kunt het tandvlees en het kaakbot zien als het fundament van je gebit. Het tandvlees moet mooi roze van kleur zijn en gezond tandvlees zal niet bloeden tijdens het tandenpoetsen.

5 tips om het gebit gezond te houden:

  1. Poets 2 keer per dag, minimaal 2 minuten. Vaak wordt er te weinig of te snel gepoetst.
  2. Poets elektrisch. Uit onderzoek is gebleken dat een elektrische tandenborstel meer tandplak (bacteriën) verwijdert dan een handtandenborstel.
  3. Reinig ook dagelijks tussen de tanden en kiezen. U kunt hiervoor gebruik maken van tandenstokers of ragers. Na het poetsen kunnen er tussen de tanden en kiezen nog etensresten en bacteriën blijven zitten. Dit komt omdat de tandenbostel vaak moeilijk tussen de tanden en kiezen kan komen. Hierdoor kunnen gaatjes of tandvlees problemen ontstaan.
  4. Gebruik tandpasta met fluoride. Fluoride in tandpasta maakt de tanden en kiezen sterker, zodat ze minder kwetsbaar zijn voor zuuraanvallen van bacteriën. Spoel uw tandpasta niet weg met water na het poetsen maar spuug het alleen uit. Zo kan de fluoride zijn werk blijven doen. Ter aanvulling zou u een mondspoeling met fluoride kunnen gebruiken.
  5. Vergeet de tong niet te poetsen. U kunt dit het beste doen met een speciale tongschraper. Op uw tong blijven net als op uw tanden bacteriën zitten. Deze bacteriën kunnen een slechte adem veroorzaken.

Bezoek regelmatig een mondhygiënist

Mensen die regelmatig naar de mondhygiënist gaan hebben een gezondere mond, met minder gaatjes en tandvleesontstekingen. Onze mondhygiënisten kunnen helpen bij een slechte adem, gaatjes voorkomen, tandsteen en bloedend tandvlees (ontstoken tandvlees).

Contact

Cart

Geen producten in de winkelwagen.