Wat doen wij?

Mondzorg voor een stralende lach

Wat doet een mondhygiënist?

Steeds meer mensen bezoeken tegenwoordig ook een mondhygiënist, als aanvulling op de halfjaarlijkse controle bij de tandarts. Een mooie stralende lach maakt iedereen gelukkig!

Wat doet een mondhygiënist?

Een mooie stralende lach maakt iedereen gelukkig. De mondhygiënist richt haar werkzaamheden op preventie van het gebit en de mondgezondheid om tandbederf (gaatjes) en tandvleesontstekingen te voorkomen. De HBO-opleiding tot mondhygiënist is een 4-jarige opleiding. De mondhygiënist heeft een beschermd beroep en een beschermde titel.

Een gezonde mond is belangrijk voor het behouden van uw gebit en voor uw algemene gezondheid. Er is uit onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek gebleken dat er een relatie bestaat tussen ontstoken tandvlees en roken, diabetes, vroeggeboorte, hart- en vaatziekten. 

Kinderen kunnen ook worden behandeld bij een mondhygiënist om problemen te voorkomen. Er kan voorlichting gegeven worden, poetsinstructies (ook bij een beugel) en er kan plaque of tandsteen worden verwijderd.


Waarom naar de mondhygiënist?

Een stralende lach begint bij een goede mondgezondheid. Het is niet alleen belangrijk om regelmatig naar een tandarts te gaan maar ook om een mondhygiënist te bezoeken. Een mondhygiënist is immers de specialist op het gebied van gezonde, schone tanden en gezond tandvlees.

Preventie en tandvleesproblemen

Mondhygiënisten zijn expert in het voorkomen en behandelen van tandvleesaandoeningen. Denk aan bloedend tandvlees, pijnlijk tandvlees, tandvleesontsteking, een slechte adem en parodontitis. Door regelmatig tandsteen en tandplaque te verwijderen en advies te geven over goede mondhygiëne helpen zij deze problemen op te lossen of te voorkomen.

Wat is tandplaque?

Tandplaque is een dun laagje bacteriën op tanden en kiezen. Mondhygiënisten hebben de juiste vaardigheden en tools om dit effectief te verwijderen. Tandplaque is vaak ook de oorzaak van vervelende geuren uit de mond. Verwijder deze plaque en u zult verlost zijn van deze vervelende geur. 

Professionele reiniging

Ondanks regelmatig poetsen kan er toch tandsteen worden gevormd. Onze mondhygiënisten  voeren altijd een professionele gebitsreiniging uit. Bij Mondzorg Briljant maken wij gebruik van de Airflow Mectron. Hiermee wordt het gebit gereinigd met verwarmt water, lucht en poeder. Dit is de nieuwste techniek en volledig pijnloos.

Mondverzorgingsadvies

Een mondhygiënist biedt Mondzorg op maat. Persoonlijk advies over tandpasta, mondspoelmiddelen en andere producten afgestemd op individuele behoeften. 

Vroegtijdige detectie van problemen

Het regelmatig bezoeken van een mondhygiënist voor een gebitsreiniging zorgt ervoor dat je vroegtijdig tekenen van mondproblemen kan ontdekken. Hierdoor kunnen ernstige problemen voorkomen worden.

Waarom is een gezonde mond zo belangrijk?

De mondgezondheid is verbonden met de algemene gezondheid. Tandvleesaandoeningen worden bijvoorbeeld in verband gebracht met diabetes en hartziekten. Een gezonde mond draagt bij aan een gezond lichaam.

Kunnen kinderen naar een mondhygiënist?

Ja zeker. Jong geleerd is immers oud gedaan. Wij leren de kinderen op de juiste manier poetsen en proberen hen bewust te maken van eetgewoontes en suikers. Doormiddel van voorlichting, poetsinstructie en het verwijderen van tandplaque en tandsteen houden wij het gebit in topvorm.

Uw glimlach verdient de beste zorg!

Komen kinderen bij een mondhygiënist?

Jazeker. Vanaf het doorkomen van het eerste tandje is het belangrijk om de tandjes schoon te houden. U kunt uw kind vanaf dit moment meenemen naar uw afspraak. Zo wennen zij aan de omgeving en behandelaar. Vanaf een jaar of 3 (liefst eerder) gaan de kinderen zelf de stoel in.

Terwijl veel ouders regelmatig een tandarts bezoek plannen wordt het belang van een bezoek aan de mondhygiënist soms nog over het hoofd gezien. Een mondhygiënist speelt een essentiële rol bij het waarborgen van een gezond gebit en dit begint al op jonge leeftijd.

  1. Preventie van tandheelkundige problemen:

Mondhygiënisten zijn getraind om plaque en tandsteen te verwijderen, wat helpt bij het voorkomen van tandbederf en tandvleesaandoeningen. Door regelmatige bezoeken aan een mondhygiënist worden tandheelkundige problemen in een vroeg stadium opgespoord en behandeld, waardoor ernstigere complicaties kunnen worden voorkomen.

  1. Educatie over mondhygiëne:

Mondhygiënisten bieden waardevolle educatie over mondhygiëne en gezonde eet- en drinkgewoonten. Ze leren kinderen hoe ze hun tanden moeten poetsen en moedigen goede gewoonten aan die een leven lang meegaan. Door kinderen op jonge leeftijd de juiste mondhygiëneprocedures aan te leren, leggen mondhygiënisten de basis voor een gezond gebit op latere leeftijd.

  1. Opbouwen van vertrouwen:

Het bezoek aan een mondhygiënist helpt kinderen om vertrouwd te raken met tandheelkundige zorg en medische omgevingen. Door positieve ervaringen op jonge leeftijd op te doen, worden kinderen aangemoedigd om regelmatige tandheelkundige controles te blijven bijwonen naarmate ze ouder worden, waardoor ze hun mondgezondheid blijven onderhouden.

  1. Gezondheidsbewustzijn vergroten:

Een mondhygiënist kan ook ouders en kinderen informeren over de relatie tussen mondgezondheid en algehele gezondheid. Er is steeds meer bewijs dat tandvleesaandoeningen kunnen bijdragen aan andere gezondheidsproblemen, zoals hartziekten en diabetes. Door het bewustzijn te vergroten over deze verbanden, moedigen mondhygiënisten gezinnen aan om hun mondgezondheid serieus te nemen als onderdeel van hun algehele welzijn.

Bovendien is het essentieel om positieve feedback te geven en goed gedrag te belonen, met name wanneer kinderen actief deelnemen aan het verbeteren van hun mondhygiëne. Door kinderen te prijzen voor het consequent poetsen van hun tanden en het volgen van de adviezen van de mondhygiënist, wordt positief gedrag aangemoedigd en versterkt. Een beloningssysteem, zoals het geven van een klein cadeautje, kan kinderen motiveren om zich actief in te zetten voor hun mondgezondheid. Op deze manier wordt een bezoek aan de mondhygiënist niet alleen een routine, maar ook een positieve ervaring die kinderen aanmoedigt om hun gezondheid serieus te nemen.

Wij streven ernaar om bezoeken aan de mondhygiënist te integreren in de routinematige gezondheidszorg, waardoor ze een sterke basis leggen voor een stralende glimlach en een gezond leven.

Tanden bekijken na mondzorg behandeling
mondhygiëniste Hoogvliet
mondhygiëniste Hoogvliet
tanden poetsen bij knuffel
Welkom bij Mondzorgpraktijk Briljant

Direct een afspraak maken of via verwijzing

Heeft u een verwijzing gekregen? Wij werken samen met de tandartsen in de omgeving.

Zelf een afspraak maken? U heeft geen verwijzing nodig!

De vergoeding is altijd vanuit uw aanvullende zorgverzekering, hier heeft u ook géén verwijzing voor nodig. Het wordt niet verrekend met uw eigen risico. Wanneer u een aanvullende mondzorgverzekering heeft afgesloten krijgt u meestal 75 tot 100% vergoed. Voor kinderen is de vergoeding altijd 100%!

Kwaliteitsregister Mondhygiënisten

Investeren in kwaliteit van de adviezen en behandelingen is erg belangrijk. Om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen worden er regelmatig lezingen, cursussen, congressen gevolgd. Daarnaast zijn de mondhygiënisten van Mondzorg Briljant actief lid bij een intercollegiale toetsingsgroep. Kwaliteitsregister Mondhygiënisten (KRM). Tijdens de registratieperiode van vijf jaar stimuleert het KRM de deskundigheidsbevordering van mondhygiënisten met een hoge, meetbare kwaliteitsnorm op het gebied van bij- en nascholing. Alle bij het KRM ingeschreven mondhygiënisten zijn in het bezit van een rechtsgeldig HBO-diploma waaruit blijkt dat de opleiding tot mondhygiënist met succes is afgerond. De titel mondhygiënist is een wettelijk beschermde titel waar een 4-jarige HBO-opleiding aan vooraf gaat. Een geruststellende gedachte: bij een mondhygiënist met het KRM keurmerk, kunt u gerust uw mond open doen.

Wanneer naar de mondhygiënist?

Preventief: problemen voorkomen
Vieze smaak of slechte adem
Bloedend, rood, gezwollen tandvlees
Behandeling van ontstoken tandvlees (gingivitis of parodontitis)
Als er cariës (gaatjes) ontstaan
Gevoelige tanden
Tandplak, tandsteen verwijdering
Polijsten
Teruggetrokken tandvlees
Bacteriologisch onderzoek (kweek)
Nazorg bij implantaten
Bij een kinderwens of zwangerschap
Bij hart- en vaatziekten
Koffie/ rook aanslag verwijderen
Bij diabetes
Tips voor de beste mondverzorging, welke tandenborstel, tandenstoker of ragers?
Advies over invloed van voeding, vitaminen en ontstaan van gaatjes
Openingstijden Mondzorgpraktijk Briljant
Maandag8:00 AM - 9:00 PM
Dinsdag8:00 AM - 5:00 PM
Woensdag8:00 AM - 5:00 PM
Donderdag8:00 AM - 5:00 PM
Vrijdag8:00 AM - 4:00 PM
Cart

Geen producten in de winkelwagen.