Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Bekijk hieronder onze veel gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!
Steeds meer mensen bezoeken tegenwoordig ook een mondhygiënist, als aanvulling op de halfjaarlijkse controle bij de tandarts. Een mooie stralende lach maakt iedereen gelukkig! Een mondhygiënist richt zich op preventie en de mondverzorging, zo kunnen gaatjes en tandvleesontstekingen worden voorkomen. De mondhygiënist zal tandsteen verwijderen, polijsten en tips geven voor de eigen mondverzorging. Is het tandvlees ontstoken? Wellicht is er dan een uitgebreidere behandeling nodig en kan de mondhygiënist dit verhelpen.

Kinderen kunnen ook worden behandeld bij een mondhygiënist om problemen te voorkomen. Er kan voorlichting gegeven worden, poetsinstructies (ook bij een beugel) en er kan plaque of tandsteen worden verwijderd.
In de praktijk horen wij regelmatig “oh maar mijn tandvlees dat bloedt altijd, dat hoort bij mij.” Echter, gezond tandvlees zal niet bloeden na aanraking. Bloedend tandvlees wordt vaak als normaal gezien, terwijl als we een wondje op onze arm hebben wat maar blijft bloeden we wel een afspraak bij de huisarts maken. Er is altijd een reden waarom het tandvlees gaat bloeden, de mondhygiënist kan u vertellen wat de situatie van uw tandvlees is. Om een goed beeld te krijgen van de conditie van het tandvlees, meten we het tandvlees. Dit doet de mondhygiënist met een heel klein meetlatje, de pocketsonde. Op deze manier weet de mondhygiënist of er een tandvleesontsteking aanwezig is en wat de meest passende behandeling zal zijn.

Vaak is er sprake van een tandvleesontsteking wanneer het tandvlees gezwollen, rood en/of bloedt. Er zal worden beoordeeld of het een beginnende tandvleesontsteking betreft of een ernstige tandvleesontsteking met botafbraak (parodontitis). De mogelijke oorzaken van de tandvleesontsteking worden met u doorgenomen en u krijgt advies over het verbeteren van de mondhygiëne. Vervolgens zal er worden gestart met de behandeling van het tandvlees; aanwezige tandplaque, tandsteen en aanslag word verwijderd en tot slot word het gebit gepolijst.
Het is lastig om voordat we u gezien hebben een exact bedrag te noemen wat de behandeling zal kosten. Ons streven is uiteraard om de kosten zo laag mogelijk houden voor u. Meestal werken wij met de zogenoemde M-codes (preventie en gebitsreiniging) en T-codes (tandvlees behandeling).

De tarieven die gehanteerd worden zijn gebaseerd op de vastgestelde maximum tarieven, opgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA). De maximale kosten zijn € 169,- voor de eerste afspraak. Wat de exacte kosten voor de eerste afspraak zijn is lastig aan te geven, aangezien een ieder zijn eigen mondsituatie en behandeling nodig heeft. Veel ziektekostenverzekeraars vergoeden 75-100% van de kosten voor een gebitsreiniging of parodontale behandelingen als u aanvullend verzekerd bent, met deze vergoeding zal uw eigen bijdrage meestal € 35,-/€ 45,- zijn. Bij vervolgafspraken kan een begroting worden gemaakt en kan de mondhygiënist met u meekijken wat uw vergoeding zal zijn.

Kinderen kunnen gratis naar de mondhygiënist! Tot 18 jaar is er altijd 100% vergoeding vanuit de basiszorgverzekering.

Bent u al eerder bij een mondhygiënist onder behandeling geweest? Deze gegevens kunnen bij uw behandelingen gebruikt worden. Het is prettig als u de gegevens van de vorige mondhygiënist kan opvragen, dit kan per post of email naar ons gestuurd worden. De eerste afspraak zal maximaal 40 minuten duren, hierdoor zijn de kosten ook lager dan hierboven genoemd.
Neem je kind gerust vanaf heel jong al mee, dit kan al vanaf de eerste melktandjes. Het melkgebit van kinderen is extra kwetsbaar voor gaatjes. Dit komt doordat het glazuur van het melkgebit minder sterk is. Een gezond blijvend gebit begint al bij het melkgebit. Wanneer er goed wordt gepoetst en de kans op gaatjes in het melkgebit klein is, zal dit ook zorgen voor een gezonder blijvend gebit. Met de juiste aansturing en eventueel het bijhouden van een voedingsdagboek, kan de mondgezondheid al enorm verbeteren.

Bij het bezoek zal de mondhygiënist informatie geven over het krijgen en houden van een gezonde mond. Samen met je kind oefenen voor een goede manier van poetsen. Vaak zal gebruikt worden gemaakt van tandplakverklikker om plak op de tanden en kiezen zichtbaar te maken. Hoe eerder je leert hoe je echt goed moet poetsen, hoe beter het gaat als je ouder wordt. Zo kunnen gaatjes in de tanden en kiezen worden voorkomen. Om de mondhygiënist te bezoeken is geen verwijzing van de tandarts nodig.

De behandelingen zijn gratis, 100% vergoeding uit de basiszorgverzekering voor kinderen tot 18 jaar.
Juist bij het dragen van een beugel is het erg lastig om alle tandplak te verwijderen, dit kan zorgen voor een grotere kans op gaatjes of een tandvleesontsteking. Het is verstandig om met regelmaat bij de mondhygiënist te komen als je een beugel draagt. Het zou zonde zijn als na de ortho-behandeling de tanden keurig recht staan, maar wel met nieuwe gaatjes! Er komen steeds meer kinderen en volwassenen met een beugel bij Mondzorg Briljant, ze vinden het juist lekker makkelijk dat de mondhygiënist hun gebit weer goed schoon maakt. Ook de orthodontisten vinden deze samenwerking erg fijn!

De behandelingen zijn gratis, 100% vergoeding uit de basiszorgverzekering voor kinderen tot 18 jaar.
o U kan bij ons terecht voor een professionele gebitsreiniging, de mondhygiënist zal alle aanwezige tandplak, tandsteen en aanslag verwijderen. De tanden en kiezen kunnen in de loop van de tijd ook verkleuren door koffie, thee, rode wijn, roken, bepaalde medicatie en kleurstoffen uit eten of drinken. Met het polijsten van de tanden en kiezen kan deze aanslag worden verwijderd. Na een professionele gebitsreiniging en het uitgebreid polijsten van het gebit heeft u weer wittere schone tanden!
Heeft u gevoelige tanden bij warm/koud?

Is een ijsje eten pijnlijk of heeft u op andere momenten last van warm/koud? De mondhygiënist kan een speciaal laklaagje aanbrengen op het gebit. Dit zorgt ervoor dat de prikkels van warm en koud minder snel bij de zenuw komt, hierdoor heeft u minder last van de gevoeligheid.

Heeft u gevoelige tanden bij het tandenpoetsen of aanraking?

Vaak is er sprake van een tandvleesontsteking wanneer het tandvlees gevoelig is bij aanraking en/of bloedt. De mondhygiënist kan de conditie van uw tandvlees beoordelen. Is het een beginnende tandvleesontsteking betreft of een ernstige tandvleesontsteking met botafbraak (parodontitis)? De mogelijke oorzaken van de tandvleesontsteking worden met u doorgenomen en u krijgt advies over het verbeteren van de mondhygiëne. Vervolgens zal er worden gestart met de behandeling van het tandvlees doormiddel van een professionele gebitsreiniging.
Heeft u een verwijzing gekregen? Wij werken samen met de tandartsen in de omgeving.

Zelf een afspraak maken? U heeft geen verwijzing nodig!

De vergoeding is altijd vanuit uw aanvullende zorgverzekering, hier heeft u ook géén verwijzing voor nodig. Het wordt niet verrekend met uw eigen risico. Wanneer u een aanvullende mondzorgverzekering heeft afgesloten krijgt u meestal 75 tot 100% vergoed.

Voor kinderen is de vergoeding altijd 100%!
Wij hebben geen wachtlijst! Wij streven ernaar uw afspraak op korte termijn te plannen.
Gefeliciteerd! Je bent zwanger!
Helaas ervaren een hoop zwangere vrouwen ongemak in de mond. Het tandvlees kan gevoelig, pijnlijk en zelfs ontstoken zijn.
Door de veranderde activiteit van uw hormonen reageert het tandvlees heftiger op de aanwezigheid van tandplaque. Extra aandacht voor de mondhygiëne tijdens uw zwangerschap is dan ook zeer belangrijk. Als u alle tandplaque zorgvuldig verwijdert, levert uw zwangerschap geen extra risico’s op voor het krijgen van tandvleesontstekingen of voor uw baby.

Vroeggeboorte bij tandvleesontsteking
Een zwangere vrouw met een ernstige tandvleesontsteking, waarbij ook het kaakbot is aangetast (parodontitis) heeft tot zeven keer meer kans op een vroeggeboorte of een baby met een laag geboortegewicht, in vergelijking met zwangere vrouwen die gezond tandvlees hebben. Dit blijkt uit recent verschenen wetenschappelijk onderzoek. Een ernstige tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap geeft een hoger risico op vroeggeboorte dan het gebruik van teveel alcohol (de tot nu toe belangrijkste oorzaak).

Wanneer u zwanger bent is het verstandig om een afspraak te maken bij een mondhygiënist.
U heeft géén verwijzing nodig van de tandarts om een afspraak te maken. Geef bij het maken van een afspraak direct aan dat u zwanger bent.
De mondhygiënist kan samen met u de situatie in de mond beoordelen en de risico’s uitgebreid met u doornemen. Wanneer nodig kan er vervolgens een tandvleesbehandeling worden uitgevoerd.
Cart

Geen producten in de winkelwagen.